Enfeksiyon Kapmış, Yaralı Ağaç Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yaşlanan değil enfeksiyon kapan ağaçlar ölür!

Ağaçların dış kabukları, ağacın yaşama tutunmasını sağlayan en büyük faktördür. Yaklaşık 2-3 santim kalınlıkta olan bu kabuklar; kambiyum tabası denilen damarlar ile besin iletişimi sağlamaktadır. Tıpkı besleyici köklerde olduğu gibi bu kabuk üzerinde de hasar oluşması durumunda ağacın ölümü gerçekleşir. Bu sebeple ağaçlara isim kazımak, afiş yapıştırıp nefes almasını engellemek, kabukları koparmak, kök kısmına deterjan vs dökmek gibi birçok nedenle ağaçlar enfeksiyon kapabilir. Öncelikle mantar oluşması ile başlayan bu süreç ağacın besin iletişimi kapatarak ağacın çürümesine yol açar. Böylece ağacın gelişimi durmaya başladığı için ölüm sürecine girmiş olacaktır.

Özellikle orman yürüyüşleri sırasında bir çok ağaçta bu tarz manzara ile karşılaşmak kaçınılmaz. Kendince bir hatıra bırakmak istediği yer, tahrip edildiği için kısa bir zaman sonra yok olma tehlikesine girecek. Bir insan sevgisini, üzüntüsünü, heyecanını veya herhangi bir duygusunu neden ağaca kazır ki? Bir canlıya zarar vermek bu kadar ucuz olmamalı…

Peki yaralı bir ağaca nasıl müdahale etmeliyiz?

Bu sorunun cevabını instagram sayfamda sorduğumda onlarca mesaj geldi. Birçok doğru bilinen yanlışında farkına varmamızı sağlayan cevaplardan birisi de; ‘yaralı ağaç çamur ile sıvanmaz. Bu bir tedavi yöntemi değildir. Aksine çamur, mantarın daha hızlı üremesine ve ağacın çürüme aşamasına geçmesine katkı sağlar.’

Peyzaj mimarı ve benzeri işler yapan birçok kişiden gelen mesajlar doğrultusunda, yaralı ağaç tedavisinde uygulanması gereken aşamalar aşağıdaki gibi;

  • Ağacın yara almış kısmındaki çürükler temizlenmeli. (Bu işlem profesyonel bir destek alınarak yapılmazsa ağacın ölümünü çok fazla hızlandırabilirmiş.)
  • İlaçlama ile mantar ve böcek oluşumu durdurulmalı.
  • Ağacın nefes almaya devam etmesi için bölge açık bırakılmalı.
  • Zamanla ağacın kendini tedavi etmesi beklenmeli ve süreç takip edilmeli.

Üzülerek söylemek gerekirse yapabileceğimiz çok bir şey yok gibi. Bu konuda yaptığım araştırmalarda gördüğüm kadarıyla Türkiye de sadece bir firma tarafından yaralı ağaç tedavisi profesyonel olarak yapılmakta. Tabi ücrete tabi olan bu işlemleri şu an için özel kuruluşlar ve belediyeler kendi bölgelerindeki tarihi ağaçlar için uygulatıyor.

--Google Reklamları--

-- Yazının Devamı--

Ek olarak bir de doğada özellikle günübirlikçiler tarafından ağaçlara zarar veriliyor. Sırf çıra niyetine kullanmak için ağaçların gövdelerinden alınan parçalar hem ağacın ölmesine hem de zamanla ağacın devrilip yaralanma ve ölümlerle sonuçlanmasına yol açıyor.

Bu konuda kişilerin kendi imkanlarıyla yapabileceği daha basit türde bir formül bilgisi olan varsa bu yazının altına yorum ekleyip, bizleri de yönlendirebilir.  

 


Takip ederek destek vermeyi unutmayın!

http://www.instagram.com/dogadakiyabanci
http://www.youtube.com/dogadakiyabanci

Bir yorum yazın