Bebeğinizle ya da çocuğunuzla kamp yapmak istiyorsunuz fakat olası sorunları da ön görmek istiyorsunuz değil mi? Kamp hayatının vazgeçilmez bir parçam olduğunu anladıktan çok kısa sonra kızım dünyaya geldi. Başlangıçta bebekle kamp yapılır mı? Çocukla kamp yapılır mı? sorusunu değil de bebekle veya çocukla nerelerde kamp yapabilirim? Sorusunu kendime hep sordum. Çünkü kamp hayatı her ne kadar doğal yaşamın bir parçası olup doğanın sesini dinlemek olsa da söz konusu anne-baba olunca güvenlik ilk sırada yer alıyor.

Çocukla Kamp Deneyimi

İlk kampımız kızım henüz 6 aylıkken ücretli bir kamp alanında oldu. Bu kampın bize kazandırdıkları; eksilerimizi ve artılarımızı görmemizdi. Normalde de kampa bir dünya eşya ile gitmeyi seven birisi olarak çocuğumla gittiğimde yanımda taşıdığım gerekli/gereksiz ekipmanları düşünmeyin derim.

Çocuğunuzla yapacağınız ilk kamp için telefon çeken bir kamp alanı tercihiniz önemli. Aslında alan tercihini başlıklar altında toplamak daha sağlıklı bir öneri olacaktır.

Çocukla Kamp Önerileri

  • Güvenli (ücretli işletme)
  • Telefon çeken,
  • Aksi bir duruma karşı hastaneye/sağlık ocağına yakın,
  • Ana yola ne çok uzak ne çok yakın,
  • Göl kenarı, deniz kenarı, dere kenarı gibi riskli olmayan,

alanların tercih edilmesinde büyük fayda vardır.

Çocukla/bebekle kamp yaparken ihtiyaç duyacağınız malzemelere, güvenlik önemlerine ve konfor tavsiyelerine başlamadan önce ilk başlığımız;

Çocuğumla / bebeğimle neden kampa gitmeliyim?

Eğer daha önce kamp yapmışsanız, kamp hayatının bedene ve ruha verdiği hissi almışsınız demektir. Her şeyden önce konfor anlamındaki algıyı yıkmış az beklenti ile bol huzuru tatmışsınızdır. Eğer hiç kamp yapmamışsanız ilk deneyim sona erip eve döndüğünüzde bir sonraki kampı planlamaya başlamış olarak bulacaksınız kendiniz. Peki çoğumuzla kampa gittiğimizde ona katkısı ne olacaktır? Öncelikle doğada geçirdiği vakitte; toprağa, çimene, ağaca ve suya dokunup kendi yeterliliklerinin farkına varacaktır. Biraz daha teknik terimi ile motor becerileri için bulunmaz bir ortama girmiş olacaklar.

bebekle kamp
Çocukla Kamp

Sonsuzluk duygusu içinde yaratıcılık haznesini geliştirecek çocuğumuza ayırdığımız en bol vakit bu kamplarda olacak. Günlük iş stresinden kurtulup eve geldiğimizde teknolojinin esiri olup tv başında kaybedilmiş zamanları kazanıp, sessizlik içinde ailemizle daha uzun vakit geçirebileceğiz…

--Google Reklamları--

-- Yazının Devamı--

çocukla kamp önerileri
Bebekle Kamp

Çocukla kamp için gerekli ekipmanlar nelerdir?

Ekipman konusunda her zaman kişinin tercihi ve kişisel ihtiyaçları değişken olduğundan net önerilerde bulunmak istemem. Fakat konu bebekle / çocukla kamp olduğunda dikkat edilmesi gereken önemli birkaç madde var.

• Mevsime uygun çadır.

Seçeceğiniz çadırın en büyük özelliği havalandırmasının iyi olmasıdır. Gerek gece gerek gündüz uykularında çocuğunuzun ve sizin konforunuz için bu çok önemli. Küçük çadırlar yerine biraz daha yüksekliği olan çadırlar, gün içerisinde üst-baş değiştirme konusunda size daha çok rahatlık sağlayacaktır. Mümkünse çift bagajı olan çadırları tercih ederseniz ekipmanlarınızı ve dışarıda bırakabileceğiniz malzemeleri bu bagajlarda muhafaza eder, ulaşımını kolaylaştırır ve derli toplu bir alana sahip olursunuz. Gece veya gündüz çadıra her giriş çıkışınızda dikkat etmeniz gereken en önemli konu çadır sinekliklerini kapatmak. Özellikle orman içi kamplarda çadır içindeki ısı miktarı tüm böcekleri çadıra çekecektir. Aksi bir durum yaşamamak adına bu konuda çok dikkat etmeniz gerekli.

Çocukla kamp ekipman önerisi

• Mat ve şişme yatak.

Kendi konforumuz için her ne kadar ince bir mat dahi yeterli olur diyebiliriz ama çocuklu kamplarda şişme mat veya yatak tercih etmenizde fayda var. Kaliteli matlar ve şişme yataklar özellikle soğuk havalarda topraktan gelen soğuğu kesmekte büyük rol oynayacaktır.

• Doğru uyku tulumu tercihi

Sanırım Türkiye’de en çok bunun eksikliğini çekiyoruz. Neredeyse çocuklar için üretilen/satılan uyku tulumu sayısı bir elin parmağını geçmeyecek seviyede. Bazı çocuklar direkt uyku tulumda uyumayı tercih etmezler. Buna çözüm olarak sağ ve sol fermuarlı tulumlar alırsanız, gerektiğinde battaniye gibi çocuğunuzun üstüne örtebilirsiniz. Uyku tulumun içine, ayak kısmına sıcak su torbaları koyarak içerideki ısıyı ciddi miktarda artırmış olabilirsiniz. Sıcak su torbaları içine çok kaynar su koymayın..

• Kamp mutfağı

Kamp mutfağı için pratik çözüm olarak alüminyum ve plastik tercihlerden kaçınmanızda fayda var. Hiç olmazsa yemek pişirmek için kullanabileceğiniz tencere ve tavayı çelik alabilirsiniz. Kamp mutfağı konusunda diğer önemli bir konu ise ateş! Çocuğunuzun düzenli yemek saatleri olsa dahi gün içindeki koşuşturmadan dolayı aralıkla acıktım çağrısı ile yanınıza gelecektir. Her saferinde odun ateşi ile ciddi bir vakit kaybetmemek için kamp tüpleri kullanmanızda fayda var. 450 Gr lık bir kamp tüpü birkaç günlük kamplarda sadece çocuğunuzun tüm yeme içmeleri için yeterli olacaktır. Keza kampa gelmeden önce yemeklerinin bir kısmını evde hazırlayıp kaplar ile yanınızda getirirseniz ciddi vakit kazanacaksınız.

Çocukla kamp deneyimi

• El feneri ve Kafa lambası

Her çocuk karanlıktan biraz korkar. Eğer doğal bir alanda kamp yapıyorsanız, şehir için henüz erken diyeceğiniz saatlerde zifiri karanlıkta kaybolabilirsiniz. Yanınızda yedek pil bulundurmayı da unutmayın.

• Sinek kovucu

Kamplarda sadece çocukların değil bizlerinde en büyük düşmanı sivrisineklerdir. Peki bu konuda ne yapabiliriz? Bu savaşta amacımız düşmanı öldürmek değil bizden uzaklaştırmak. Kamp ve doğa hayatının bize ve çocuğumuza kattığı en büyük değer her canlının yaşam hakkına saygı göstermek olmalıdır. Bu konuda daha önce paylaştığım ‘doğal sivrisinek kovucular’ yazıma göz atmanızda fayda var.

• Güneş Kremi

Öğle saatlerinde çocuğunuzu ve kendini güneşin dik ışınlarından korumanız gereklidir. Çadır ve gün içerisindeki oturma alanınızı seçerken bu konuya öncelikle dikkat emeniz gerekli. Bebekler ve çocuklar için yanınızda güneş kremi bulundurmayı ihmal etmeyin.

• İlkyardım Çantası

Ufak defek yaralanmalara karşı ilk müdahaleyi gerçekleştirebileceğiniz içeriğe sahip bir ilk yardım çantanızı yanınıza almayı unutmayın.

• Mevsimine uygun bol miktarda kıyafet!

Eğer kendine zarar verecek bir şeyler ile uğraşmıyorsa , kamplarda çocuklara kesinlikle dur yapma demeyin. Onların kendini en özgür hissettiği yerde çocukları kısıtlamayın. Bırakın çamura bulansınlar, su da ıslansınlar…

Yazının başında belirttiğim gibi ekipmanlar kişiye ve konforuna göre değişkenlik gösterebilir ve liste uzadıkça uzar. Ekipman listesini düşüne durun ama düşünmeniz gereken daha önemli bir şey var.

Çocukla kamp güvenlik

Etkinlik Planlaması!

Bebekli kamplarda ihtiyacınız olmasa da yaşını doldurmuş çocuklarınız için mutlaka kampa gitmeden önce yapabileceğiniz etkinlikleri düşünüp planlamasını yapın. Hatta bu planlamaya eğer 3 yaşın üzerinde bir çocuğunuz varsa mutlaka onu da dahil edin. Çocuğunuzla yapacağınız bu planlamayı hayata geçirdiğinizde ona katacağınız öz güven ve ben yaptım bilincini hayal dahi edemezsiniz.

Kamplarda güvenlik

Kamp alanına gittiğimizde ufak bir keşif yapmalı ve tehlikeleri ön görmelisiniz. Daha önce aynı alanda kamp yapanların bırakmış olduğu atıklar, özellikle daha önce yakılmış odunların üzerindeki çiviler, etrafta bulunan sivri dal parçaları. Ufak bir temizlik ile alanı güvenli hale getirebilirsiniz. Çocukla yapılan kamplarda bu ilk sırsa alınması gereken önlemler arasındadır.

Çocukla kamp aktivite

Gece yaban hayvanı gelirse?

Doğal ortamlarda kamp yapacak olanların en büyük korkusu gece kamp alanına vahşi hayvan gelmesi üzerinedir sanırım. Bununla ilgili unutmamız gereken en önemli konu onlar, bizden daha çok korkarlar. Bir yaban hayvanının saldırması için alanına girmiş olmamız, açlık çekmesi veya kendini savunması gibi konuları ele almamız gereklidir. Bu yüzden bu tarz saldırı vakaları neredeyse yok gibi. Tabi tedbiri elden bırakmamak adına gece kesinlikle yemekleri dışarıda bırakmıyoruz. Dere, su birikintileri gibi alanlar hayvanların su içmeye sıkça geldiği alanlardır. Eğer gece nöbette tutacak biri varsa gece boyunca ateş yakabilirsiniz. Ateş tüm yaban hayvanlarını sizden uzat tutacaktır. Fakat ateş başında bekleyen biri olmayacaksa büyük bir risk teşkil ettiğini de unutmayın. Kamp yerimizi tercih ederken bu faktöre dikkat ediyoruz. Çadırımızın etrafına yanımızda getireceğimiz biber gazını bir halka olacak şekilde yere sıkarsak, birçok yaban hayvanını çadırımızdan uzak tutabiliriz. Koklama yoluyla gelen hayvan bu kokuyu aldığında rahatsız olacak ve çadır alanından uzaklaşacaktır.

Çocukla Kamp Çadır Önerisi

Çocuklarınızı kısıtlamayın!

Dur yapma! Kirlenir, pislenirsin! Düşersin! gibi onlarca uyarınızı geride bırakın. Kamplar, çocukların kendini en özgür hissetleri yerlerdir. Doğanın içinde kendilerini tanıyacakları onlarca fırsat varken kısıtlamalarımız yüzünden bunları değerlendiremeyebilirler. Bu yüzden çocuğunuz değil, siz dikkatli olmalısınız! Attığı adımı takip etmenli, onun güvenliğini uzaktan sağlamalı ve o tüm tedbir kelimelerini, çocuğunuza yansıtmadan özgürlüğü tatmasını sağlamalısınız. Her ebeveyn gibi çocuğunuzu mutlu görmek istiyorsunuz ve bu kampa gelmenizin asıl amacı da bu değil mi?

Çocukla kamp yapılacak yerler

Halen aklınızda birçok soru var eminim. Tüm sorularınızın cevaplarını bu ve benzeri paylaşımlarda maalesef bulamazsınız. Eksiklerinizi görmek sorularınızın yanıtını bulmak için yazının başında da belirttiğim gibi ücretli bir kamp alanında ilk deneyiminizi gerçekleştirmeniz gerekli.

Tüm temel kamp malzemelerini içeren listem için tıklayınız.

Mutlu bir kamp geçirmenizi dilerim. Doğayla kalın.

Sosyal Medya Hesaplarımdan Takip Edebilirsiniz !

http://www.instagram.com/dogadakiyabanci
http://www.youtube.com/dogadakiyabanci


Bir yorum yazın