Kamp baltası tercih ederken birçok başlığa dikkat edilmesi gerekiyor. Her ne kadar seçimi basit bir ekipman gibi gözükse de aslında en zorları arasında demek daha doğru olacaktır.

Tercihi konusunda ağırlıkları ve kapladıkları yer gibi birçok dezavantajı varken, balta alırken kendimize sormamız gereken en önemli soru ‘Neden bir kamp baltasına ihtiyacım var?’ olmadır

Gece boyunca yanacak bir ateş için oduna ihtiyaç var diyorsanız size balta değil testere yeterli olacaktır. Çünkü yanan ateşe testere ile kestiğiniz odunları parçalamadan atarsanız hem daha uzun süre yanmasını sağlayacak hem de iş yükünü azaltacaktır.

Kampta baltaya neden ihtiyaç var?

Baltaların kamp hayatındaki asıl amacı bana göre yarma kullanımı içindir. Ateşin ilk başlamasında ve kuvvetli devam etmesinde ne kadar ince parçalanmış odununuz varsa süreç o kadar kolay olacaktır. Bu işlemi aşağıdaki görselde olduğu gibi bir bıçak yardımıyla çözebilirsiniz. Fakat balta kullanarak hem daha kalın odunları yarabilir hem de kat kat kısa sürede daha çok miktarda tekrarlayabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğim gece boyunca yanacak ateş kısmı kısıtlı kalmış diyebilirsiniz. Bunun asıl sebebi, baltaları kesme statünde değerlendirmeyi açıkçası pek istemiyor olmamdandır. Bu durum özellikle kamp kültürünü, doğaya saygılı şekilde karşılıklı faydalanarak yaşamak istemeyenler tarafından, yaş ağaçlara yakıt gözüyle bakılmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple ağaç kesmek yerine devrilmiş ağaçların gövdelerinden parçalar alıp yarmak en kabul edilir yöntemdir.

--Google Reklamları--

-- Yazının Devamı--

Peki kamp baltası seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Bu sorunun başlığı altında balta türlerini sıralayıp, kullanımından bakımına kadar değerlendirip sonuca ulaşmak imkansızdır. Açıkçası A tipi bir balta sizin için en idealidir demek mümkün değil. Çünkü en önemli faktör kampa giderken nasıl ulaşım sağladığınız ve yükünüzü nasıl taşıdığınızdır. Sırt çantası ile kampa giden birine her ne kadar ihtiyacı için tek alternatif 600 Gr ağırlığında 500mm uzunluğunda bir balta gerekse de önermek doğru olmayacaktır.

İyi bir kamp baltası; ağız yapısı düzgün, namlu formu kullanım amacına göre yapılmış, yeteri kadar ağır fakat taşınabilecek kadar hafifse iyidir. Ağız ve sap arasında denge olmalıdır. Ağız kısmının iyi olması, kullanılan çeliğin seçimiyle alakalıdır. Yumuşak bir çelik tercih edilmiş balta kısa sürede yamulabilir. Çok sert bir çelik ise kısa sürede kırılmalara neden olacaktır. Bunları belirtmemde ki amaç, balta tercihinde de bıçak tercihinde olduğu gibi sadece keskinliğe bakarak seçenlerdir. Keskinlik kullanıcı tarafından sağlanmalıdır. Her kullanıcı kendi baltasını bilemeyi öğrenmelidir.  Yazının son bölümünde bileme kısmına ayrıca değindim.

Halihazırda kullandığım Hultafors H009 her ne kadar ihtiyacımı görüyor olsa da yukarıda belirttiğim sebeplerden dolayı tüm kamp yapanlara hitap ediyor diyerek önermem mümkün değil. Eğer aracınız ile kampa gidiyor, taşıma zorluğu çekmiyorsanız ve ahşap saplı bir balta arıyorsanız Hultafors H009 modeli gerek büyük işler gerekse küçük işlerde fazlasıyla size yeterli olacaktır. 900 gr ağırlığını ve 500mm şaft uzunluğunu düşünürsek ufak parçaları dilimlemede, baltayı değil de bir bıçak ile baton yöntemini kullanmanızda fayda var.

Balta Tercihi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Balta tercihi sizin kamp yaptığınız alanla da doğrudan ilgilidir. Örneğin çoğunlukla dal parçalarını rahat bulacağınız bir alana giderken ufak bir balta işinizi görecekken, kamp alanı ve çevresinde odun bulmakta zorlanıyor ve orman içlerinde yıkılmış ağaçlardan bir parça almanız gerekiyorsa daha büyük bir baltaya ihtiyacınız olacaktır.

Bütçe bakımından düşündüğümüzde Bim marketlerde satılan kamp baltası da işinizi görecektir.  Fakat hep belirttiğim gibi kamp hayatında bazı ekipmanlar kalıcı ekipmanınız olacaktır. Çadır, uyku tulumu, mat, bıçak, kamp baltası, testere gibi başlıca ekipmanlarınıza yaptığınız yatırım, kampta yapılacak işlerin sürelerini kısalttığı ve daha az yorulmanızı sağladığı için keyif almanıza fırsat verecektir. Kullanıcı yorumlarını inceleyerek bu ekipmanları araştırarak almanızda çok büyük fayda vardır.

Kamp Baltası Deneyimi

Fiskars x7 baltası ilk baltalarımdan biriydi. Gerek boyut gerek ağız yapısı ile kamplarda kullanıma uygun. Karbon çelik ağırlıklı ağzı yapısı yüzünden kırılmaz ve eğilmelere daha müsait. Fakat eğe ve doğru bileme ile ağız kısmını düzeltmek mümkün. Sap kısmı sert plastik bir malzemeden yapılmış, kırılması neredeyse imkansız. Tabi bir kısım insan, balta sapında ahşap dokusunu görmek istediği için de tercih etmiyor. Bu tamamen kişisel tercih meselesi. Doğru kullanım ve bakım ile ahşap saplı baltalarda son derece uzun kullanıma uygun ve kolay kolay kırılmaz. Yine kampçılarda son zamanlarda sıkça görmeye başladığım, fakat deneyimle fırsatım olmayan İzeltaş markasına ait baltalar var. Yorumlarda gördüğüm kadarıyla ağırlık ve dengesi gayet iyi gibi. Anlayamadığım ve yorumlarda bulamadığım tek nokta ise ağız yapısı. Teknik özelliklerinde ”chisel grind” olarak geçiyor. Yani tek taraflı ağız yapısı. Bir balta da tek taraflı ağız yapısı, kullanıma ne kadar uygun olur? Yani yarma işlemlerinde baltayı vurduğunuzda kayma meydana getirebilir mi açıkçası bilmiyorum. Deneyimleme fırsatım olursa ve ağzı yapısı ile ilgili daha net bir bilgi edinirsem yazıyı güncelliyor olacağım.

Ağız ve sap yapılarına göre balta türleri nelerdir?

  • Genel amaçlı
  • Parçalama
  • Yarma

Bu maddeler özellikle kamp hayatında kullanılacak baltalar için yeterlidir. Yarma ve parçalama baltalarını birbirinden ayıran en büyük özellik ağırlıkları ve boyutlarıdır. Eğer kampa araç ile gidiyorsanız yarma baltası bulundurmanızda fayda var. Parçalama işlemini yine bıçağınız ile baton yönetimi kullanarak da yapabilirsiniz veya baltanın ağırlığı sorun teşkil etmiyorsa yine aynı balta ile de parçalamaya devam edebilirsiniz.

Balta kullanımı

Dışarıdan bakıldığında basit gibi gözükse de balta kullanımı için bana göre bir talimat şart. Ağırlık ve ağız keskinliğini göz önüne alırsak kamp faaliyetlerinde ağır yaralanmalara sebep olabilecek bir ekipmandır.

  • Kullanmadan önce ağız yapısı kontrol edilir.
  • Kesilmesi gereken odunlar sabit veya ağır bir kütük blok üzerine konulmalıdır. (Alt zemindeki sertlikten yarma/parçalama işlemi kolaylaşacağı gibi balta ağzının yere değip zedelenmesini de önleyecektir.)
  • Baltanın elden kayması, namlunun saptan ayrılması gibi birçok yaralanmaya sebep verecek durumlardan kaçınılması için kesim yapılan alana en az 5 mt mesafede kimsenin olmaması gereklidir.
  • Kesim anında bacakların birbirinden ayrı değil birbirine yakın olması dengenin daha sağlam olmasını sağlar.
  • Kesim başladıktan sonra odun parçalarını toplamak için kesim alanına girenlerin dikkatli olması ve bu toparlama işleminde kesim yapılamaması gereklidir.

Baltanın bakımı ve saklanması

  • Her kullanımdan sonra baltanın yüzeyinin temizlenmesi,
  • Eğer gerekiyorsa bilemek,
  • Ahşap bir sapı varsa yağlamak (Az miktarda ağacın emeceği kadar keten yağı olabilir. Yoksa zeytinyağı da kullanılabilir.)
  • Balta namlusunu yağlamak, (Paslanmaması için yağlama işlemi şarttır. Silah yağı veya makine yağı kullanabilirsiniz. En kötü ihtimalle zeytinyağı da kullanılabilir.)
  • Baltayı yanınızda aracınızda bulunduracaksanız sarmak, paketlemek. (özellikle baltasını aracında sabit taşıyanlar için, polis tarafından kontrollerde baltanın sarılı olması kanunen gereklidir.)

Balta bileme ile ilgili yazımı ‘Hultafors Balta Bileme Taşı‘ başlığı altında bulabilirsiniz.

Doğayla Kalın…

Hultafors’un Türkiye distribütörü EFE AV Ticarettir. Efeav Ticaret’in internet sitesindeki alışverişlerinde geçerli %15 indirim kodu dogadakiyabanci  dır.


Sosyal Medya Hesaplarımdan Takip Edebilirsiniz !

http://www.instagram.com/dogadakiyabanci
http://www.youtube.com/dogadakiyabanci

4 Yorum

  1. Niyazi Başer Cevapla

    Bilgilendirici ve çok faydalı bir yazı olmuş. Çok teşekkürler….

  2. Pingback: Hultafors Balta Bileme Taşı | Bileme yöntemi ve doğru kullanım

  3. Pingback: KAMP MALZEMELERİ | Kamp için gerekli ekipmanlar | Öneri ve Tavsiye

Bir yorum yazın