Kuksa Nedir?

Guksi, Finlandiya ‘da özellikle huş ağacının ur kısmından yapılır ve inanışa göre ‘’sadece hediye etmek için satın alınır ya da kişi kendi kullanacağı kuksayı kendi yapmalıdır’’ derler. Diğer yaygın bir inanışa göre de sahibini asla terk etmezmiş. Finlandiya’da asıl adı Guksi olan kuksalar ağırlıkla alkol tüketiminde kullanılmaktadır. Fakat her türlü içecekleriniz için tercih edebilirsiniz. Kuksa nedir? sorusuna genel anlamı ile cevap verdikten sonra kendi kuksamızı nasıl yaparız ile ilgili yanıtlara bakalım..

https://www.youtube.com/watch?v=1mVgYpAaUVA&t=603s
https://youtu.be/g-8rEP-t1w4

Kuksa Nasıl Yapılır?

Uzun yıllardır Anadolu’da çam ağaçlarından yapılan çamçak adı verilen bardaklar vardır. Kuksaya fazlasıyla benzeyen çamçakların tek farkı içindeki kısımda bakırdan tas olmasıdır. Bakır tas günümüzdeki kuksa örneğinin içinde muhafaza edilirken üstünde yine ağaçtan yapılmış bir kapak bulunurmuş. Çamçağı kullanan kişi hem bakır tasını muhafaza eder hem de ağaçtan yapılmış bu bardağı ayrı olarak da kullanırmış. Aslına bakarsanız Kuksa Nedir sorusunu biz de uzun yıllar önce Anadolu’da cevaplamışız.

Evet asıl konumuza tekrar dönelim. Kuksa nedir ? ve Kuksa nasıl yapılır ? Bu içerikte kuksa yapımına dair anlattığım tüm bilgileri yıllardır araştırıyor ve uyguluyorum. İçeriği sonuna kadar okuduğunuzda eminim ki kuksa yapımına dair kafanızda soru işareti kalmayacaktır. Yine atladığım veya bilgimin eksikliğinden kaynaklı içeriğe eklemediğim farklı bir sorunuz varsa yorum olarak paylaşabilirsiniz. Kısa sürede araştırıp dönüş yapıyor olacağım.

Kuksa yapımında kullanabileceğiniz kesilmeye dirençli eldiven, oyma bıçağı, mengene gibi birçok ekipmanın olduğu HB listesi için tıklayınız.

kuksa nedir

Kuksa Hangi Ağaçtan Yapılır? 

Eğer ilk kez kuksa yapacaksanız yumuşak ağaç seçmenizde fayda var.

Her ne kadar sert ağaçların, damarlarından kaynaklı görünüşleri daha güzel olsa da saatler hatta günler sürecek bir oyma işlemi hevesinizi kırabilir. Huş ağacı kuksa için ideal ve tarihsel olarak bu amaç için kullanılan en yaygın ağaçtır.

--Google Reklamları--

-- Yazının Devamı--

Sertlik derecesine göre ağaçlar nelerdir?

kuksa nasıl yapılır
  • Yumuşak ağaçlar Ihlamur, Huş ,defne ve Ayous
  • Orta sert ağaçlar: Kestane, ceviz,
  • Sert ağaçlar: Abanoz, Dişbudak, Dut, Meşe, Zeytin

Sert ağaçlar arasında en zoru tabi ki zeytin ağacıdır. Bir kısmı yumuşak bir kısmı sert olan Zeytin ağacı damar/lif yapısı sebebiyle çatlamaya da en müsait ağaçtır.


Güncel Kuksa Örnekleri Ve Paylaşımları İçin İnstagram Hesabımı Takip Edebilirsiniz!

http://www.instagram.com/dogadakiyabanci


Hangi ağaçlardan kuksa olmaz ? Neden olmaz? 

Kuksa yapmaya yeni başlayanlar genellikle en kolay bulunan çam ağacı ile başlangıç yapar. Burada dikkat etmemiz gereken başlık Kuksa Nedir ? Çünkü kuksaların belirli bir amacı vardır.  Çam ağacının düzgün bir şekilde kurumuş ve çatlama belirtisi göstermeyen kısmında çalışırsanız kuksa yapmanız mümkündür. Bunun dışında reçineli oluşundan ve lif yapısından kaynaklı çabuk çatlama yapacaktır.

Kavak ağacı ile kuksa yapmayı deneyenlerin, suyu emen bir ağaç olduğu için ilk kullanımda dahi çatlama hüsranı ile karşılaşması kaçınılmazdır.

Kayın ağacı ile yapılan ve piyasada satılan birçok kuksa var. Kayın ağacı çatlamaya en müsait ağaçlar arasında olmasının yanı sıra damarsız yapısından kaynaklı desensiz bir ağaçtır. Kuksa nedir Nasıl yapılır ? sorusunun yanıtı başlıklar altında biraz uzun gibi gözükebilir. Fakat bu bilgilere genel olarak ihtiyacımız var.

Kuksa Nasıl Yapılır?

Aşağıdaki tüm bilgiler kuksa yapmaya yeni başlayanlar için çok değerli olacaktır. Uzun zaman kuksa yapımıyla ilgili araştırdığım ve deneyimlediğim bu notlar, kuksa yapımında oldukça faydalı olacaktır.

Kuksa için ağacın ölçüleri ne olmalı? 

Ağacın boyutları konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. İçine alacağı sıvı miktarı tamamen sizin kendi tercihinize kalmıştır. Standart boyutlarda bir kuksa için ortalama yükseklik 10cm, genişlik 10cm, uzunluk ise 15-20CM cm gibi olabilir.

kuksa hangi ağaçtan yapılır
kuksa ölçüleri
kuksa genişlik

(Kuru bir ağaç profili ile çalışmaya başlamayacaksanız, elinizdeki ağacın içini oyacağınız kısım ile başlangıç noktasında birkaç santim bırakmanızda büyük fayda var.)

Kuksa Ağacın Hangi Bölgesinden Yapılır? 

Ağacın göbeği kuksada olmamalı bu yüzden ağacın yarı ölçüsüne bir kuksa denk gelmeli. Şart değil tabi isteyen denesin şansını ben denedim sızdıran da var çatlayan da.  Kuksa Nedir Nasıl Yapılır başlığında bu konu çok önemlidir.
Bir kuksa için 10x10x20 cm ölçüsünde bir ağaç işimizi rahatlıkla görüyor(hata paylarıyla).
Kuksa iç derinliği 6cm genişlik 7cm yeterli bir ölçüdür et kalınlığı 1cm. Genelde çatlamasın diye dahada etli bırakılabilir benim 3mm kalınlıkta yaptığım kuksada var 3 yıl olmuştur hayatta hala. Daha büyük olmaz mı olur tabi ama kuksada su bırakılmaması lazım içecek fazla olursa çok daha uzun süre içinde su kalacak demektir. Bu da zamanla kuksanın yağını çözer bakım yapılmazsa çatlar patlar çürür.

kuksa ağacın hangi bölgesinden olur
Kuksa yapımı için ağaç şekli
kuksa oyma


Düzeltme: bu ölçüde bir ağaç için ortadan 2cm çıkarmak yeterli olur. Kabuk ve kabuğa yakın ağacında bir miktarını atıyoruz.
İnternette satılan profil ve oyma bıçakları iskarpela dediklerimizden değil yanlış olmasın. Bildiğiniz mini hobi oyma bıçakları çin malı 20liraya satılan 12li setlerdeki bıçaklardan.

Kuksa yapmak için ağaç nereden alınır?

Ağaç temini konusunda eğer ilk kuksanızı yapacaksanız ve çatlama gibi üzücü sonuçlarla karşılaşmanız durumunda hevesinizin kıracağına inanıyorsanız hazır kuksa profili satın alarak başlamanızda fayda var derim. Bu profilleri kuksa yapan birçok emek ustasından temin edebilirsiniz.

Hazır bir profil yerine kurutulmuş bir ağaç ile baştan sona tüm işlemleri siz yapmak istiyorsanız yazının başında belirttiğim ağaç türlerini kerestecilerden veya marangozlardan temin etmeniz mümkün.

Hazır kuksa taslağı satın almak için öneri (Tıklayınız)

Kuksa için ağacın ne kadar beklemiş/kurumuş olması gereklidir.

Ağaç türlerine göre kuruma süreçleri farklıdır. Örneğin dut veya ıhlamur ağaçları 1 yıl gibi bir sürede kururken, zeytin ağacı ortalama 2-3 yıl gibi bir sürede kurur.

Kuksa yapımında kullanmak üzere bir ağacı kurutmak istiyorsanız; kurumaya bırakılacak parçanın alt ve üst kısımlarına beyaz tutkal sürüp gazete kâğıdı ile kapatabilirsiniz. Ağaçlar kurumaya başladıkça alt ve üst taraflarından çatlamaya başlayacağı için bu yöntem sayesinde ağacın kuruma anındaki çatlama hızını hapsetmiş ve çatlama oranını da düşürmüş olacaksınız.

yaş ağaç kuksa oyma

Yaş ağaç ile kuksa yapılır mı?

Başlangıç aşamasında yapılan en büyük hata sanırım bu sorunun cevabında saklıdır.

Özellikle İskandinav bölgesinde huş ağacıyla yaş olarak çalışma yaparlar.  Yaş ağaç çabuk oyulur ve şekil alır fakat kurumaya başladıkça ağacın öz suyundan kaynaklı çatlamalar başlar. Bunun için kesin çözüm olmasa da tuzda kaynatma yöntemi ve doğal kuruma yöntemi tercih edilir.

Kuksa tuzda kaynatma yöntemi nedir?

Ağacın türü, suyu emiş, öz suyunu atış miktarı gibi faktörlerden dolayı bu yöntemin %100 sonuç vereceğini söylemek maalesef mümkün değildir.

Tuzlu suda kaynatmaktaki amaç; yaş ağacın içinde öz suyu vardır. Zamanla ağaç kurumaya başladığında bu öz suyu sebebiyle genleşmeler olur ve ağacın çatlamasına sebep verir. Tuzlu suda kaynatarak ağacın öz suyunu dışarı bırakması sağlanır.

İçini oyduğumuz ağacın dış şeklini de taslak olarak verdikten sonra; birkaç çorba kaşığı kaya tuzu atılmış suyun içine bırakıyoruz. Su kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte bir saat kadar beklettikten sonra kuksayı çıkarıp hava almayacak şekilde dik bir poşetin içine koyup 2-3 gün bekletiyoruz. (Poşetin içine ağacın kendi talaşından atmakta fayda var. Buradaki amaç kuksanın hava akımından etkilenmemesini sağlamak.) Kuksayı çıkardıktan sonra kalan zımpara işlerini tamamlayıp yine hava almayacak şekilde bir poşetin içinde 1-2 hafta bekletip çıkarıyoruz ve eğer çatlama/genleşme yapmamışsa kullanıma hazırdır. (Sırlama işlemi yapıldıktan sonra!)

Tuzda kaynatma yöntemini ıhlamur ayous ve huş gibi ağaçlarda kullanılır. Sert damarlı ve kuruma sürecine girmiş ağaçlarda bu yöntem kullanılsa dahi sonuç genelde hüsran olacaktır.

Daha iyi sonuçlar almak için ağacı profil/kuksa haline getirmeden önce dilim olarak kaynatmalı ve tuzlu sudan çıkardığımızda açık olan uçlarını ağaç tutkalı ile kapatıp kurumaya bırakmalıyız !

Doğa ağaç kurutma yöntemi nedir?

Bu süreçte en önemli kısım, kuksanızı aynı gün bitirmiş olmanızdır. Eğer aynı gün içinde kuksanız bitmemiş olursa ağaç kurumaya başladığı için eşit bir kuruma olmayacak ve çatlamalar başlayacaktır. Kuksa Nedir başlığında ele aldığımız geçmiş, aslında bu doğallıktan yanadır.

Kuksa tamamlandıktan sonra (zımparalama süreci hariç, dış görseli ve iyi oyulduktan sonra.) şeffaf bir poşet içine kuksanızı koyun ve serin bir yerde muhafaza edin. Birkaç gün içinde ahşabın içindeki nemim çıktığı poşetin içinde gözükecektir. Daha sonra poşeti ters çevirip kuksayı tekrar poşetin için koymalısınız. Poşetin dönmesinden sonra kimi zaman kuksanın küflenmesine veya lekeler oluşmasına sebep verebilir. Poşetin içinde artık nem oluşmadığını gördüğünüzde kuksayı çıkarın ve bir hafta boyunca serin (rüzgar almayan) ve kuru bir yere koyun. Kuksaya dokunduğunuzda artık kuruduğunu fark ettiğiniz anda yavaşça daha sıcak bir noktaya taşımanız gereklidir. Bu sürecin tam olarak ne kadar süreği hakkında net bir bilgi vermek maalesef mümkün değil. Kullandığınız ağaç türüne, ağacın kesilmiş olan bölgesine göre farklılıklar gösterir ama ortalama bir ay gibi bir süre olacaktır.

Kuksa oyma aletleri nelerdir?  Kuksa nasıl oyulur?

Kuksa yapımında kullanılan birkaç farklı oyma bıçağı ve yöntem vardır. Aşağıdaki bilgiler genel kuksa oyma ekipmanları diyebilirim. Ayrıca bu konuda yeni hazırladığım yerli ve yabancı oyma bıçağı seçenekleri ni görmek için tıklayınız.

Oluklu İskarpela Kuksa Oyma

Her ne kadar oyulma süreci daha hızlı gerçekleşse de ağız yapısı itibari ile iç kısımda çok fazla iz bıraktığından zımparalama sürecini daha uzun sürmesine neden olacaktır. Bu sebeple bu yöntem kullanılırken oluklu iskarpela ile alınan her kat için, kaşık oyma bıçakları ile düzleştirme yapmakta büyük fayda var.

narex oluklu ıskarpela
narex oluklu ıskarpela takımı
narex deve boynu oluklu ıskarpela
çift kiraz oluklu ıskarpela

Oluklu iskarpela ağız açısı kaç mm olmalıdır.

Ucu açık diyeceğimiz bir soru bu. Ağız ne kadar geniş olursa ağaçtan o kadar fazla parça alacaktır. Fakat iç kısımlara girdikçe daha az yani daha dar alandan parça almak gerektiği için dar ağızlı olan ıskarpela gerekecektir. Ortalama 2 veya 3 CM (20 veya 30 mm) ağız genişliğine sahip ıskarpelalar fazlası ile işinizi görecektir.

Kuksa ve Kaşık Oyma Bıçakları

İki çeşit kaşık oyma bıçağı vardır:

Dar ağızlı

Bu oyma bıçağı özellikle iç kısıma doğru derinlik kazandırmak için tercih edilir. Ağız yapısı dar olduğu için ve yuvarlak şekilde olduğu için derinlik kazandırmada çok işinize yarayacaktır.

narez kaşık kuksa oyma bıçağı
morakniv oyma bıçağı

Geniş ağızlı

Ağırlıkla kaşık yapımında kullanılsa da derinlik kazanan kuksanın yan çemberleri için hızlı yontma sağlayacaktır.

morakniv geniş ağızlı kaşık oyma bıçağı

Çift ağızlı kaşık oyma bıçağı

Her iki yönü keskin olan bu bıçak düzgün kullanımda daha çok fayda vermektedir. Fakat her iki yönü keskin olduğundan acemi kullanımlarda ciddi yaralanmalara sebep verebilir. (En çok sorulan sorulardan birisi; her iki tarafı keskin olduğu için nasıl baskı uyguluyoruz? – Keskin kısımların başladığı noktada baskı uygulayabileceğimiz bir boşluk var.

Kuksa ve Kaşık Yontma Bıçağı

Oyma bıçakların yanı sıra en önemli olan ve en çok kullanacağımız yontma bıçağıdır.

Kuksa veya kaşık yapımında iç oyma işlemi bittikten sonra çalıştığımız ağaca verdiğimiz ana formu bu yontma bıçakları ile ediyoruz.

morakniv 106 yontma bıçağı
Morakniv 106. Namlu   kısmı daha uzundur. Kabza diğer serilere göre daha ince.
morakniv yontma bıçağı 122
Morakniv 122. Namlu daha kısa, kabza ise ele daha oturaklı.
en ucuz morakniv yontma bıçağı
Morakniv Basic. Namlu kısmı Mora 106 ile aynı sayılır. Kabza kısmı plastik. Fiyat olarak diğerlerine nazaran daha düşük.

Közde Yakarak Kuksa Oyma İşlemi

Oyma bıçakları hayatımıza girmeden önce veya biz henüz keşfetmemişken bir köz parçası ile kuksanın merkezini yakarak ilerliyorduk. Eğer oyma bıçağı alamıyorsanız bu yöntemi deneyebilirsiniz. En önemli kural dip kısımlarına yaklaştığınızda dikkatli olup kuksanın tamamına yakmayın.

Bu yöntemde köz parçasını ağacın üzerine koyduktan sonra, bir ağaç dalı ile üzerinden baskı uyguluyoruz. Daha sonra bir pipet ile köz parçasına üfleyerek ağacın derinine inmesini sağlıyoruz. (Pipet yerine doğada bulabileceğiniz geniş yapraklar ile de yapabilirsiniz fakat ulaşılabilirliği kolay olduğu için önerdim ? )

geleneksel kuksa oyma yöntemi
köz ile kuksa oyma işlemi

Oyma Bıçağı Nasıl bilenir?

Oyma Bıçağı Tavsiye

Kuksa oyma bıçağı tavsiyesi olarak yerli ustaların yapımı olan kuksa oyma ve deve boynu oluklu iskarpelaların yanı sıra yabancı oyma bıçakları listesi için tıklayınız.

Kuksa Nedir – Kuksa oyma işlemi nasıl yapılır?

Kuksa oyarken dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi içten dışa doğru ilerlemektir. Başlangıç seviyesinde, önce işaretlediğimiz dış çemberin düz olmasını istediğimiz için dıştan içe doğru bir oyma yapıyoruz fakat öncelikle ağacın iç kaba kısmından alarak ilerlediğimizde daha rahat çalıştığınızı fark edeceksiniz.

kuksa iç oyma nasıl yapılır

Diğer önemli konuda ağacın suyuna doğru değil yatay olarak çalışmaya başlamalıyız.

kuksa için ağaç hazırlama

Daha önce bahsettiğim gibi eğer hazır bir profil ile çalışmıyorsanız Oyma sırasındaki darbelerden kaynaklı, ön kısım zayıf olursa çatlama yapacaktır. Bu yüzden, kuksanın ön tarafından birkaç cm boşluk bırakmanız gereklidir.

kuksa profili

Kuksa Dış Kenar Nasıl Alınır

Kuksanın iç oyma işlemi aslına bakarsanız en kolay süreç diyebilirim. Kenar kısımlarını düzeltmek yani kuksanın ana şeklini vermek oldukça zor bir süreç. Bu konuda direkt yontma bıçağını elinize alıp kenarları düzeltmeye başlarsanız ağaç türüne göre ortalama 2 hafta ağacın kenarlarını düzeltmeniz sürebilir. Eğer kullanım imkanınız ve tecrübeniz varsa bir balta yardımıyla kuksanın yani ağacın kaba olan büyük kısmını alabilirsiniz. Yine aynı şekilde testere de özellikle baltanın kaçırma ihtimali karşı iz belirlemede oldukça yardımcınız olacaktır.

Kuksa zımparalama süreci hakkında merak edilenler

Eğer herhangi bir teknoloji ürünü kullanmıyor ve pürüzsüz görünüşe sahip olan bir kuksa istiyorsanız en zorlu süreçlerden biriside zımparalamadır.

Kuksanın ana formunu kazandırdıktan sonra törpü ile gerekli yerleri düzeltip zımparalamaya başlayabiliriz. Belirttiğim gibi pürüzsüz bir görüntü için  80 -120-180-220-240-320- 400 – 500- 600 -800 – 1000 -1200 numaralı kum zımparalar ile çalışmanız gerekir. Fakat çok detaya inmek istemiyorsanız 80 – 120 – 240- 400 gibi numaralarda yeterli olacaktır.

Kuksanın iç kısmı için sünger zımpara kullanabilirsiniz.

Matkap ucuna takılan mop zımparalar, dremel ucuna takılan yuvarlak ağızlı zımparalar ile daha basit bir şekilde süreci hızlandırabilirsiniz. Hatta bir mop zımparanın alt tarafını yuvarlak olacak şekilde kesip kağıt zımpara yapıştırarak çalışabilirsiniz.

Kuksa sırlama – sonlandırma nedir? Nasıl yapılır?

Sırlama biten kuksanızın dış faktörlerden korunması için uygulanan bir yöntemdir. Birçok sırlama çeşidi varken en çok kullanılan zeytin yağını kuksanın hem içine hem de dışında sürerek birkaç kat atmaktır. Sırlama noktasında en önemli uyarım zeytinyağını kuksaya sürmeden önce bir kapta ısıtmaktır. Isınan zeytin yağı inceleceği için daha etkili olacaktır. Sırlama konusunda sizlere önereceğim farklı bir alternatif daha var.

Bal mumu, Hindistan cevizi yağı (katı olacak) ve zeytin yağı…

Bu karışım için net bir miktar aslında yok. Bir çorba kaşığı bal mumu, daha az orantıda Hindistan cevizi yağı ve yarım çay bardağı zeytin yağını bir kavanoza koyup kapağını kapatıyoruz. Kaynayan suyun içine koyup erimesini bekliyoruz ve eridikten sonra da biraz donmasını. Krem şeklinde olan bu karşımı kuksanızın hem içine hem de dışına sürebilirsiniz. Karışımın içine birkaç damla lavanta veya kakao yağı damlatırsanız da güzel bir koku elde edebilirsiniz.

balmumu kuksa

Bu karışımın içine ceviz yağı, fındık yağı, badem yağı, mavi anemon çiçeği yağı gibi farklı bitkisel doğal yağlar da ekleyebilirsiniz. Örneğin sarı kantaron yerine mavi anemon çiçeği yağı eklerseniz çok güzel bir koku alırsınız. Not: Ağaç türlerine göre bakım için kullanılan yağlar değişebilir fakat yukarıda belirttiğim formülü her ağaç türünde uygulayabilirsiniz.

**Ayrıca bu kremi deri ürünleriniz içinde kullanabilirsiniz.

https://youtu.be/fCo1fZaplxU

Zeytin yağı ile sırlama yapacaksak, kuksayı zeytin yağı dolu bir kap içinde mi bekletiyoruz?

Her ağacın zeytin yağını emeceği oran farklıdır ve tecrübe gerektirir. Bu sebeple yağın içinde fazla beklettiğimiz bir ağaç kısa zamanda emdiği yağı kusmaya başlar ve kuksa içindeki içeceğe yoğun şekilde karışır. Ortalama olarak bir kuksayı zeytin yağı içinde 2-3 saat bekletmeniz yeterli olacaktır. Risk almak istemiyorsanız pamuklu bir bez ile zeytin yağını kuksaya iyice emdiğini anladığınız noktaya kadar katlar şeklinde sürebilirsiniz. Burada en önemli ayrıntı kuksayı sırlamadan önce zeytin yağını ısıtmaktır. Kaynama noktasına gelmeden zeytinyağını çıkarıp sırlama işlemini yapabiliriz. Buradaki amaç zeytin yağının incelip daha çok etki göstermesidir.

kuksa bitirme

Sırlama/sonlardırma da sadece keten tohumu/bezir yağı sürülür mü?  

Evet fakat yoğun bir koku yayacağı için yukarıda belirttiğim yöntemi seçmenizde fayda var.

kuksa keten yağı

Kuksa için Tung yağı kullanır mı?

Keten tohuma yağına benzer. Piyasa satılanların büyük kısmı kanserojendir ve çok ağır bir kokusu vardır.

Kuksa bakımı ne sıklıkla yapılmalı?

Her kullanımdan sonra sadece su ile temizleyin, deterjan kullanmayın. Yine sırlama aşamasında belirttiğim krem ile her kullanımdan sonra bakım yaparsanız kuksanızın hem ömrünü uzatır hem de çatlama oranını en alt seviyelere düşürürsünüz. Kuksanızı uzun süre kullanmayacaksanız parlaklığında azalma, ana renginden daha sönük gözükmesi, kuru bir yapıya dönüştüğünü anladığınızda bakım yapma zamanı gelmiş diyebilirim. Cevaplamaya çalıştığım tüm sorular, tecrübelerimden edindiğim bilgiler ve bu işi meslek olarak yapan birkaç ustaya danışıp öğrendiklerimdir. Bunların dışında farklı bir sorunuz varsa lütfen yorum bölümünden paylaşınız..

Doğayla kalın…

https://www.instagram.com/p/BxwuPbXge61/

20 Yorum

  1. Çok güzel bir yazı olmuş tebrik ediyorum. Kuksa yapmak isteyenlere çok faydası olacaktır.

  2. Pingback: Nurgaz Kuksa Bardak » Kuksa Bardak ürün incelemesi

  3. Merhaba çok ayrıntılı ve aydınlatıcı bir yazı olmuş teşekkür ederim..Bende ilk kuksamı bitirdim sayılır ama öyle sanıyorum ki ilk kuksa için en zor ağacı seçtim..şimşir ağacından yaptım ve ömrümü yedi..sırlama işlemine geçeceğim şimdi..yazı için tekrar teşekkürler

    • Rica ederim. Yazının bir katkısı olduysa ne mutlu. Evet ilk kuksa için şimşir zor bir tercih olsa da çatlama meydana gelmediyse ömürlük olmuş oldu. Şimdiden doğa doğa kullanın 🙂

    • Metin çapoğlu Cevapla

      Şimşiri bulmuşsun daha ne olsun zor olacakki önem arzetsin keyifli kamplarda kullanmak nasip olur umarim

  4. Cok iyi bir yazi olmus. Nedense kuksa yapimi konusunda Türkçe kaynak hiç yok. Bunun da lobisini vardır nedir 🙂

    • Teşekkürler 🙂 Bu konuda bende kuksa yapmaya başladığım dönemde çok fazla zorluk çekmiştim ve bu yazıyı yazmamda ki en büyük buydu. Umarım faydalı olmuştur.

  5. Kolay gelsin herkese ıhlamur kuksa yaptım fakat yanlardan terleme yapıyor 2-3 kullanımdan sonrada alt tabakadan sızdırmaya başladı.bunu nasıl kesebilirim öncesinde zeytinyağı ile sırlamıştım.
    Not:alt tabaka yeterince kalın ve hiçbiyerinde çatlama yok

    • Selamlar, sanırım tam olarak kurumamış bir ağaç. Yani bu kuruma doğal değil. Bunun için tek çözüm var o da ağacın içinde kalan öz suyunu boşaltmak. bunun için tuzlu suda kaynatma yöntemini uygulaman gerekiyor. Tabi bu durumda ağacın yapısında bir kusurlu bölgeye denk gelirse çatlama yapabilir. Tabi bu bilgi değil tecrübe. Ağırlıkla ıhlamurla çalıştım. YAş bir ıhlamur belirttiğin şekilde terleme yaptı. Tuzlu suda kaynatıp zeytin yağı ile sırladıktan sonra düzeldi ve tekrar devam etti. Tuzlu suda kaynatma yönetemini uyguladım fakat bu seferde çatlama yaptı. Başka bir mini kuksa da aynı durum oldu, denedim ve halen kullanıyorum. Bu yüzden en kötüyü göze alıp denemekte fayda var. Tabi çatlarsa vs atmayın. Benim gibi içine kaktüs koyup saksı olarak kullanabilirsiniz 🙂

  6. Pingback: En Ucuz Ekipmanla Kuksa Nasıl Yapılır? - Doğadaki Yabancı

  7. Büyük keyifle okudum Çok faydalı oldu çok teşekkürler.
    Merak ettiğim: Boyama işlemini nasıl ve neye göre yapıyorlar?
    Zeytin yağına göre çok daha canlı gözüküyorlar.

    • Çok teşekkürler. Birçok görsel de kuksanın etek kısmı dediğimiz yani içindeki sıvıya veya dudağa değmeyecek şekilde orta kısımdan başlayarak ahşap boyası kullanıyorlar. Tamamını boyanlar genelde defne yaprağı, ceviz gibi doğal malzemelerden üretilen/ürettikleri boyaları kullanıyorlar. Tabi ben genelde sarı katoran yağnı bol sürüp sarı ile turuncu arası gözüken renkte kalması taraftarıyım. Ya da ceviz kabuklarını az miktar bir suda kaynatıp çıkan koyu kıvamı sürüyorum.

  8. Mehmet Almalı Cevapla

    Çök faydalı bilgiler edindim, aklımda birçok soru vardı cevaplarını yazınızda buldum. Çok teşekkür ederim .

  9. Merhaba, kuksa yaparken illa ki oyma bıçağı mı tercih etmeli, daha önce birkaç defa yapmaya çalıştım ama normal bıçaklar ile çok zorlandım.

    • Oluklu iskarpela ve oyma bıçağı şart. Normal bıçak ile de yapılır ama neredeyse imkansız diyebiliriz. İç şekli için ciddi bir zımpara süreci gerekir.

  10. video için teşekkürler.ahşap renklendirmek için doğal boya nasıl yapılır video atabilirmisiniz?şimdiden teşekkürler…

  11. bekir sincek Cevapla

    Merhabalar açıklamalarınız için çok teşekkür ederim cevizden kuksa yaptık kendisinden bir çatlak varmış kimyasal olmayan bir dolgu malzemesi tavsiyesi istirham ediyorum.

    • Merhaba, kuksa çatlamaları kapatacak, ısıya dayanıklı olan ve maalesef kimyasal olmayan bir kapatıcı önerim yok. Bu konuda çok araştırma yaptım ama sonuçları her seferinde kimyasal olarak çıktı.

Bir yorum yazın